måndag 21 februari 2011

Medaljens baksida

För det första är jag helt överlycklig över mitt SM-guld. Två gånger om blev det nytt pers, 8,37. Hade krävts 8,24 för att få fara på inomhus EM, men det hade jag i och för sig inte som mål denna vinter. Måste ju ha några mål kvar till nästa vinter med ;)

En sak som gjorde mig själv extra nöjd och stolt över min prestation igår är att psyket än en gång höll. Det där med psyke är en intressant grej inom idrott. För vissa är det världens mest naturliga sak att prestera under press, andra misslyckas konstant med detta. För en idrottare är det nästan ett måste att ha ett bra psyke. Visserligen är det så många saker som påverkar detta, exempelvis ålder. Ju äldre man blir desto lättare kan det vara att hantera press, medan vissa kanske aldrig lär sig att göra detta.

Veckan före SM var ett rent helvete för mig. Eller rättare sagt hela våren. Som alla vet så studerar jag även till ekonomie magister på Handelshögskolan vid Åbo akademi. Som inskriven vid idrottsakademin så skulle kanske det bästa för min idrott vara att dra ner på studierna. Som det är nu har jag ändå valt att studera på heltid eftersom att det hittills har gett mig stora stipendier som jag sedan finansierat min idrott med. Under period tre som varar mellan Januari och Mars studerar jag 25 studiepoäng. Det är mer än vad jag pluggat under hela hösten. Orsaken till detta är att alla de kurser som jag vill gå och måste gå för att någon gång bli klar från akademi och kunna flytta till exempelvis Helsingfors där jag har både pojkvän och tränare, går på våren. Alla dessa studier plus tävlinggsäsong har varit helt jättejobbigt för mig att hantera. Jag är dessutom en sådan människa som vill vara bra i allt och det medför att jag vill ha bra betyg i alla mina kurser vilket i sin tur leder till att jag lägger ned mycket tid på varje enstaka uppgift i varje kurs. Nu under tävlingssäsongen har jag pluggat och suttit framför datorn från morgon till kväll. Kroppen mår inte bra av detta, och framförallt inte huvudet. Var så psykiskt trött i huvudet bara några dagar före SM, och det syntes också i mina träningar. Pga. av detta bestämde jag mig i torsdags för att skita i allt vad universitetsstudier heter och bara ladda inför SM. Detta gjorde att några deadlines som skulle vara klara på lördag helt enkelt inte blev gjorda. En lärare var väldigt förstående med detta och tyckte det var helt ok att jag lämnade in min uppgift på måndag. Den andra inte, fick den kommentaren att det inte är ett godtagbart skäl med SM att jag vetat flera veckor i förväg när vi har våra deadlines och att jag nu får poängavdrag. Sådana här typer gör mig så fruktansvärt arg och frustrerad. Jag är en toppstudent med jättebra betyg, samtidigt som jag satsar på min idrott på heltid. När jag för en gångs skull väljer att fokusera mer på min idrott, för att det var det enda alternativet, så får jag skit för det.

Jag är så jäkla stolt över min prestation att jag trots alla dessa studier och trött psyke lyckades samla mig inför SM och vinna hela tävlingen. Det var kanske bland det svåraste som jag gjort i hela mitt liv, men jag lyckades. Det mest störande med det hela är att jag nu i princip inte får njuta alls av min medalj för nu väntar en hel hög med skolarbeten och deadlines som jag måste börja ta i tu med.

Det tycker jag man kan kalla medaljens baksida...

2 kommentarer:

  1. Hej Ida!
    Ville bara gratulera dig för din prestation ihelg! :) Sen även säga hur imponerad jag är över dig, du är grym som pallar skolan OCH att ligga på topp i din idrott! Du är helt enkelt grym Ida! ..och du SKA vara oerhört stolt över dig själv! Hoppas att all glädje bakom dina stora framgångar kan ge dig lite extra inspiration till att orka med den skola du har kvar! Du ska veta att vi alla hemifrån är oerhört stolta över dig!! Kram// Erika

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket Erika, blev glad av att läsa detta och det gav mig lite extra energi till all skolarbete som ska göras denna vecka :D hoppas allt går bra med dina studier också. Läste någonstans att du väl blir färdig nu till sommaren? Lycka till med slutspurten du med, kram

    SvaraRadera