tisdag 28 juli 2015

Game over

Om förra sommaren var en sådan där sommar när allt fungerade helt exceptionellt bra, så har den här sommaren varit något helt annat.

I april genomfördes ett lyckat ingrepp i mitt hjärta som varit orsaken till att jag hade problem med hälsan hela våren. 1,5 vecka efter ingreppet for jag på träningsläger till Teneriffa, och lägret kan så här i efterhand ses som mycket lyckat. Sakta men säkert ökade vi på träningmångden, och häckträningarna gick riktigt bra.

Hemma i Finland började sedan tävlingssäsongen i Maj, och resultaten var ju inget att hurra över men med tanke på att vintern/våren varit svår så var jag inte särskilt orolig. Resultaten skulle nog komma senare i sommar.

Juni fortsatte med tävlingar och mer tävlingar. Ovanligt trött har jag varit hela Juni och loppen gick inte riktigt så fort som det borde ha gjort. Efter varje lopp var jag helt slut. Fick ofta ligga ner och vila 30 min till 1 h för att piggna till. Jag tänkte att tröttheten berodde på att jag var otränad och att det skulle ta några lopp innan jag kommer i form igen,

Kroppen och känslan blev dick inte bättre, snarare sämre. Efter tävlingarna i Orimattila i början av Juli blev jag sängliggande hela måndagen. Var så trött och slut i hela kroppen att jag inte orkade göra någonting.

Vila blev det och i slutet av samma vecka fick hag helt plötsligt feber. Hostig har jag varit hela Juni, men feber har jag haft endast ett fåtal gånger i mitt liv så blev nästan chockad när termometern visade på feber, Febern varade bara en dag, men efteråt har jag haft stegring, som man så fint säger på finlandsvenska, alltså lite över 37 grader, men inte desto mer.

Lapinlahti och Joensuu var jag tvungen att ställa in och de senaste veckorna har jag sprungit hos läkaren och tagit en hel del olika prover. Inget av blodproverna visar någonting, och mykoplasma är det inte, Jag ska vara frisk som en nötkärna, men känner mig allt annat än frisk. Är trött, trött och ännu mera trött, plus att jag emmellanåt får lite lätt feber och hostar, känner mig andfådd för ingenting och har mjölksyra i hela kroppen.

Som någon kanske redan har förstått så blir det inge Kalevan Kisat för mig i år. Har inte kunnat träna ordentligt efter tävlingarna i Orimattila och känner mig inte alls i skick för att tävla.

Det här året har inte riktigt blivit så som jag tänkt mig idrottsmässigt så nu tänker jag inte tävla eller träna förrän jag blir helt frisk igen.


2 kommentarer:

  1. Hej Ida! Tråkigt att höra, men som du sade är det viktigast att du vilar och ger kroppen tid nu. Kan ju inte alls jämföra migsjälv som amatör med dig, men jag hade en hiskeligt bra start på cykelsäsongen tills jag blev sjuk efter midsommar. Jag fick stegring, men aldrig mer än 37,3. Oftast brukar jag få feber till ca 38,3 sedan är det över på ett par dagar. Dessutom kan jag inte komma ihåg att jag sku ha varit sjuk under sommaren någonsin tidigare. Jag var totalt matt, orkade inte stiga ur sängen och kändes ju fånigt att man knappt orkar gå till köket när man har 37 graders stegring. Mådde skräp och bara låg och sov, på dagarna och på nätterna. Detta höll i sig två veckor. När jag sedan var tillbaks i sadeln, 2 veckor senare var det som jag aldrig cyklat tidigare. Det är ju förståeligt att det tar sin stund att återhämta sig, men det hände inte riktigt någon framgång under en månad av träning. En dag var bra/normal, så var det 3 dagar som jag inte hade någon kontroll över pulsen även om jag höll watten låga. Nu hade jag min första tävling sedan Maj i helgen. Det gick helt okej men långt ifrån toppform. Tänkte dela med mig detta eftersom det du beskriver med total matthet och lite stegring var exakt vad jag hade. Och alla blodprov visade att jag var frisk. Jag håller tummarna för dig och hoppas på att du kan fortsätta träna så fort som möjligt. Denna säsong är ju vad den är, men det är bara att ställa om siktet och fortsätta så fort kroppen ger möjlighet. Men fixa dig i skick nu ordentligt, krya på dig!

    SvaraRadera
  2. Dina symptom låter väldigt lika dem som jag har haft nu en längre tid. Har ännu några prover som jag väntar på att få svar på, men om alla prover ser bra ut så hjälper nog inte annat än vila. Känns bara konstigt att jag som aldrig har feber eller stegring har haft det ett antal gånger under de senaste veckorna. Sover gör jag ju också bra, men när man vaknar på morgonen efter 10 timmars sömn, och fortfarande känner sig trött så börjar man ju fundera på om allt är som det ska. Tack så mycket för peppningen, och hoppas du också får hålla dig frisk framöver :)

    SvaraRadera