söndag 13 april 2014

Utveckling

Det här inlägget började jag skriva för några veckor sedan, men mitt i allt så slutade min strömkabel till datorn att fungera, och nu först har jag fixat en ny, men here we go..

Tränandet flyter på  i bra takt och tränandet har de senaste veckorna bestått av mycket styrketräning. Som min coach skrev i mitt träningsprogram så kommer kroppen tränas ner och kännas lite tung, men efter att styrkeperioden är över så kommer vi börja springa mer och lite snabbare. Ren häcklöpning kör jag en gång i veckan, plus att jag gör lite tekniklöpning i samband med andra träningar. Spikskorna har fått vila i garderoben sedan inomhus SM. Styrkeskorna har däremot använts desto flitigare. Jag är inne i ett styrketräningsflow för tillfället. I frivändning gjorde jag nytt pers på 3 reps med 3x80kg. Provade även 1x85kg under den träningen, och det gick bra. I den här takten borde det vara möjligt att vända 90kg innan sommaren. Veckan efter 3x80 lyfte jag sedan 3x80 och 2x85 på samma träning, så utvecklingskurvan har gått spikrakt uppåt när det kommer till frivändning. I höstas var alltså mitt pers 1x80, samma vikt som jag nu lyfter 3 gånger så det känns bra.

Djupa benböj har vi också haft på programmet en gång i veckan, och förra veckan blev det ett all time PB med jämna 100kg. Veckan före det körde jag en trea på 90kg, så det var väntat att jag borde kunna ta 100kg. Provade även på 105 kg, men där var jag lite för nöjd, även om det inte var långt borta.

Styrkemässigt har jag gått framåt mycket sedan förra året, och jag tror benhårt på att jag kommer ha nytta av denna nyfunna styrka under sommaren. Vi har redan gjort upp ett preliminärt tävlingsprogram, och det ser ut som att programet kommer bestå av mestdels Elittikisat och Tähtienkisat.

För att ni inte ska tro att vi endast kör styrketräning så kan jag berätta att jag i samband med förra veckans tester sprang all time PB även på flygande 20m. 2.19 lyder mitt nya rekord. Blev lite förvånad att jag sprang pers, eftersom jag som sagt inte rört i ett par spikskor sedan inomhus SM, och träningen har ju som sagt varit väldigt styrkefokuserad. All löpträning  har körts med lite lägre intensitet, allt för att inte överbelasta nervsystemet. I jämförelse så sprang jag veckan innan tävlingssäsongen började i vintras 2.21. Löpningen kändes helt ok, men den där lättheten när steget bara flyter finns inte riktigt när kroppen är nedtränad. Men jag klagar inte, pers är alltid nice. I femsteg blev det 13.30 vilket också är ett helt godkänt resultat. I femsteg märkts det tydligt om kroppen är lite nedtränad, men allt för dåligt gick det ändå inte.

Den tyngsta styrkeperioden är alltså över och nu är det dags att börja få in lite mer kvalitet i träningarna. Råstyrka ska omförvandlas till snabbstyrka, och det kommer vi göra med hjälp av bland annat häckhopp, andra hopp av olika slag, motståndsdrag mm. I styrkehallen blir det dags att byta ut frivändningen mot ryck.

Sommarens första tävlingsstart är också inplanerad, och jag kommer springa mitt första häcklopp den 24.5 i Amsterdam. JKU min förening ska delta i europacupen för klubblag, så jag kommer även springa en sträcka i den korta stafetten. Riktigt så där tidigt har jag nog inte brukat öppna säsongen, men nu när det fanns en sådan här möjlighet så varför inte. Tävlingar utomlands har jag inte allt för mycket erfarenhet av så det ska bli kul att får prova på något nytt.

Som jag skrev i mitt förra blogginlägg så kommer jag inte åka på något utlandsläger i år. När alla andra så småningom börjar kasta blickarna söderut, styr jag min Opel norrut. På fredag åker jag och syrran hem till Korva och stannar där tills nästa onsdag. När det kommer till att koppla av mentalt och bara njuta så är Korva minst lika bra som Teneriffa :D och ännu helt gratis!

Nu ska jag fortsätta göra i ordning matlådor inför nästa veckas jobbvecka. Ha det bra!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar