lördag 29 juni 2013

Tävlingar och mera tävlingar

Det är ett tag sedan jag orkat skriva något hit, men det beror främst på att maj och juni månad varit så stressiga och fyllda av program. Som sagt så flyttade jag och Jaska till Jyväskylä den 15 maj. Den 20 maj började sedan introduktionen till mitt nya jobb, och jag jobbade sedan heltid i tre veckor. Där i mellan han jag vara i Åbo och skriva mognadsprov, samt flytta mina sista saker från Tammerfors till Jyväskylä och städa ur min gamla lägenhet. Träna har jag också hunnit med där i mellan, men med heltidsjobb och en massa annan stress så var jag tvungen att dra ner på träningstimmarna, eftersom jag i princip varje kväll var helt slut, både fysiskt och psykiskt.

Eftersom jag haft mycket jobb och annan stress och träningarna visserligen gått helt ok, men ingen träning känts så där superbra, så förväntade jag mig egentligen ingenting när jag smygöppnade utomhussäsongen här i Jyväskylä den 8/6. Loppet i sig var ingen höjdare, men förhållandena var strålande och jag sprang direkt 13.60. Visserligen var medvinden för stark, +2.2, men hellre för mycket medvind än motvind i säsongens första lopp.

Nästa tävling var sedabn PNG i Åbo. Kroppen kändes fortfarande inte pigg, och till råga på allt blev mitt vänstra baklår väldigt stelt och ont efter Jyväskylä loppet. Jag lyckades efter många om och men få en akut massagtid, och massören lyckades ta bort den värsta stelheten. Kroppen och benet kändes ändå inte riktigt hundra, och loppen i Åbo var ingen höjdare. Visserligen sprang jag årsbästa i försöken på 13.89, men tekniken var mycket dålig. I Finalen lyckades jag sedan med konsstycket att trassla in mig i min medtävlandes häck så det loppet gick åt skogen.

Det kändes ändå efter Åbo som att jag hade betydligt mer att ge speciellt när tekniken varit svajig i mina två första lopp för säsongen. Tre dagar efter Åbo sprang jag sedan häck och 100m här i Jyväskylä. Ni som är på facebook vet ju redan att det blev en riktigt bra tävling för min del med årsbästa på häcken med 13.68 och första gången under dröm 12 sekunder på 100m, och dessutom två gånger. Nya perset på 100m är nu 11.95. Alla loppen var dessutom i godkända förhållanden. Före häckloppet hade jag bestämt mig för att det enda jag skulle tänka på var att minimera armföringen så att armarna bättre skulle ge rytm åt löpningen. Jag tror att jag lyckades rätt så bra eftersom tiden blev så pass bra som den blev. Loppet i sig var ändå inget topplopp. Fortfarande fanns det tekniska saker att jobba på, och sista 3-4 häckarna tappade jag mycket fart pga. att jag inte riktigt ännu orkar springa 10 häckar i så hög fart.

I torsdags var det sedan dags för tävling nummer fyra, häckkarnevalen i Jämsänkoski. Jag och häckkarnevalen har inte riktigt kommit överens de senaste åren. Både 2010 och 2011 ralmade jag och slog mig väldigt illa så det är ett tag sedan jag sprungit två hela lopp i Jämsänkoski. Måndagen före Jämsänkoski gjorde jag så här i efterhand ett litet misstag som nog påverkade resultatnivån i mina lopp. Jag har inte kört hårdare styrka på ett tag så jag bestämde mig för att väcka kroppen med lite hårdare styrka, eftersom den kännts så seg och mosig nu ett bra tag. Styrkan kändes visserligen bra, men dagen efter vart jag helt fruktansvärt stel i rygg och benen. Körde ännu ett häckpass innan Jämsänkoski, men kände mig fortfarande rätt trög.

Försöken i Jämsänkoski gick helt ok med 13.78. Jag tappade en massa fart igen under de fyra sista häckarna innan mål plus att jag efteråt när jag kollat på loppet från ett videoklipp fortfarande gör för stora fel tekniskt sett. Innan finalen tänkte jag att jag nog skulle kunna springa en bättre tid än i försöken. Nå ja, så gick det ju inte riktigt. Jag fick en kanonstart i finalen och var i princip först över första häcken, sen blev det inte så mycket mer av det loppet. Benen stumnade totalt och jag orkade inte alls springa ett till lopp på så kort tid. Jag blev bara fyra i loppet och tiden var beskedliga 13.95. Jag var inte jättebesviken men nog lite förvånad att jag inte orkade springa två häcklopp tätt inpå varandra, eftersom jag ändå sprang tre lopp inom 1h och 20 min i Jyväskylä veckan före. En förklaring till detta som jag nu kommit fram till i efterhand är att häcken i och med att det är en så stor påfrestning på nervystemet är en så pass mycket tuffare belastning än 100m slätt. Eftersom jag också fortfarande var trög i kroppen efter den hårdare styrketräningen måndagen före så orkade min kropp inte med två tuffa lopp. Det var dessutom väldigt varmt och kvavt hela dagen så jag kan ha fått i mig för lite vätska. En tredje orsak som jag också kom på efter att ha funderat en stund är att jag behöver fler tuffa tävlingar med bra motstånd. I Jyväskylä när vi var få löpare kunde jag koncentrera mig helt på min egen löpning och hålla tekniken. När jag sedan kom till Jämsänkoski och sprang med hårt motstånd var jag för okoncentrerad på min egen löpning och fokuserde för mycket på vad alla andra gör istället för att fokusera på min teknik.

Innan den här säsongen hade jag som mål att kunna springa en hel utomhussäsong och vara nöjd med det. Några speciella tidsmål hade jag inte funderat över. Jag har också gått in med inställningen inför varje tävling att det är roligt att tävla igen och att jag inte ska ha för stor press på mig själv att prestera. Allt som allt borde jag vara väldigt nöjd med min säsongsöppning och alla dessa lopp under 14 sek. Ändå är jag kanske lite missnöjd, speciellt med karnevalstävlingen. Jyväskylä kändes bra, men ändå kändes det som att det fanns mycket att hämta, så då blev karnevalen en liten besvikelse.

Men samtidigt om man tittar på hur min träningsbakgrund sett ut under vintern med rehab, rehab och lite mera rehab så ska jag INTE vara missnöjd. Jag började ju springa häck ordentligt först i April, och från startblock i Maj, och redan nu har jag trots det sprungit 13.68, som bara är en tiondel från mitt pers.

Det är lustigt ändå hur den där tävlingsmänniskan som finns inne i mig inte vill nöja sig med mindre. Mycket vill ha mer heter det ju, och det stämmer nog bra i mitt fall. Nästa inplanerade tävling är först den 17/7 i Lahti så före det ska jag köra en lite tuffare träningsperiod, och kanske klämma in ett 200m lopp om jag hittar någon tävling. Det jag kanske mest av allt saknar här i Jyväskylä för tillfället är någon som kollar på mina häckträningar. Alla andra träningar klarar jag av själv, men när det kommer till häcklöpningen skulle jag behöva någon som står vid sidan av och tjatar på mig så jag skärper till mig och springer tekniskt bra. Annars trivs jag här som fisken i vattnet, och jag har börjat så smått hitta en bra rytm mellan jobb och träning. Det har inte varit helt lätt kan jag säga.

Huh nu blev det här typ en roman, men utan bilder. Kanske inte så där superkul att läsa, men nu var jag tvungen att skriva av mig ordentligt när det gått så länge sedan jag sist skrivit.

Ha en fortsatt skön sommar!

2 kommentarer:

  1. Jag orkade läsa hela romanen! :) Är glad för din skull och håller tummarna hårt för att resten av tävlingssommaren går bra och ännu bättre. Kämpa på och ha så roligt! Kram, Hanna

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket fina Hanna :) kram

    SvaraRadera