onsdag 16 mars 2011

Update om träningsformen

Har haft en lite längre paus i bloggandet igen, men det är helt enkelt för att det inte hänt särskilt mycket intressant i mitt liv. Efter inomhus SM hade jag en vecka total träningsvila, och det var faktiskt riktigt skönt. Fick vila både kropp och knopp och efter en vecka var jag riktigt sugen på att börja träna igen. Har nu tränat stenhårt i 2,5 veckor, och jag kan ärligt säga att jag aldrig svettats så mycket i hela mitt liv som under dessa två veckor. I och för sig så beror det också på att kuppishallen är varm som en bastu så här på vårkanten när solen börjar lysa in genom glasfönstrena, men jag har också tränat väldigt hårt och mycket. Styrketräningarna har bestått av en så kallad kuntopiiri. Kuntopiiri kan man göra på flera olika sätt, exempelvis gamla tanter kan göra detta på en gympa, men jag gör det med vikter och 14 olika övningar som ska genomföras. Började med 3x6x14 övningar och fortsatte sedan med 3x8x14 och 3x10x14. Efter en vecka har jag ökat vikterna, men kört samma seriesystem. Har även sprungit en massa 300, 200 och 150m, men även 60m och lite annat smått och gott. Träningarna har gått väldigt bra och som tur är har jag inte varit sjuk ännu under vintern. Hoppas att det inte kommer eftersom att det är så mycket lättare att träna frisk.

Det enda lite negativa är mitt onda knä som jag haft sedan förra sommaren. Eller egentligen är det en ond sena i baksidan av låret som kopplas samman med knäet som är ont. Har haft denna smärta väldigt länge, och har nu både gått hos en läkare och en fysioterapeut. Åt en kur med smärtstillande, men tyvärr hjälpte inte det nämnvärt. Tillsammans med fyrioterapeuten har jag fått övningar som jag ska göra för att smärtan inte ska bli värre, men smärtan är ännu kvar. Därför bestämde jag mig i samråd med både en idrottsläkare och fysioterapeut att ta en kortisonspruta i senan. Kortisonsprutan ska ta bort smärtan, men det är inte meningen att man ska ta det varje gång man har ont. Egentligen hade jag velat undvika kortison eftersom att kortison kan försvaga muskeln, men som min läkare sa, en gång är ingen gång men man bör inte använda kortison ofta. Eftersom att jag haft smärtan så pass länge så känns det här som enda alternativet för att smärtan i knäet ska försvinna. Kommer också behöva göra de övningar som fysioterapeuten lärt mig kontinuerligt för att inte smärtan ska komma tillbaka.

I och med att jag imorgon tar sprutan så får jag inte träna på minst en vecka. Detta för att kortisonet ska hinna verka på bästa sätt. Eftersom att jag nu tränat stenhårt i 2,5 vecka så spelar det ingen roll att jag nu har en veckas vila. Jag hoppas ändå verkligen att sprutan fungerar. Har haft ont så länge att jag inte ens kommer ihåg hur det känns att inte ha ont :)

På fredag åker jag hem till Övertorneå och det ska bli så skönt med lite lov. Ska åka skoter, grilla och njuta av förhoppningsvis soligt väder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar